Prva- osnovna čakra (korenska čakra) Muladhara

Prva- osnovna čakra (korenska čakra) Muladhara

Prva čakra – korenska (Muladhara)


Osnovna ili korenska čakra leži na početku karlice. Provezana je s nadbubrežnom žlezdom, pa upravlja karlicom i bubrezima.

  • Crvene je boje, a povezana je s delovanjem tela i s telesnim osećajima prijatnosti/bola.
  • Mantra je LAM
  • Broj latica je 4 i simbolizujeje četiri vrline koje treba razviti na ovom nivou.
  • Element je zemlja

Deluje na količinu telesne energije i volje za život, tj. na težnju za očuvanjem, preživljavanjem

i prizemljivanjem. S prvom čakrom povezano je sve delovanje na zemaljskom nivou, odnos sa zemljom. Ako deluje kako treba, čovek oseća snažnu volju za životom, koja se odražava u telesnoj snazi pa s tim odlučnom i vitalnom ponašanju.

Trtična kost djeluje kao energetska pumpa na eteričkom nivou, pomažući usmeravanju energetskoga protoka uz karlicu prema gore. Taj izraz fizičke potentnosti zajedno sa željom za životom daje osobi “izgled” snage i vitalnosti. Ona izjavljuje: “Ovdje sam sada” , i dobro je prizemljena u fizičkoj stvarnosti. Taj “izgled” snage i vitalnosti izbija iz nje u obliku vitalne energije. Ona često deluje kao generator energizući ljude oko sebe punjenjem njihovih energetskih sistema. Ima snažnu želju za životom.

Ako je prva čakra zatvorena ili blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost; čini se da čovek nekako «nije tu». Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovek ima osećaj da je spoljni svet nešto strašno, da za njega niko ne mari i da je na svetu potpuno sam.
Blokirana prva čakra može uzrokovati anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Kako pokrenuti korensku čakru

1. Postanite telesno aktivni. Redovno se bavite nekim sportom i puno se krećite.
2. Postanite svesni svojih stopala i nogu. Odlazite na duže šetnje i radite povremene čučnjeve.
3. Potražite vezu sa zemljom. Provodite što je moguće više vremena u prirodi.
4. Jednom na dan priuštite sebi kratku masažu stopala.
5. Nosite crvene odevne predmete ili u svom stanu koristite crvene materijale.
6. Samoglasnik ”u” podstiče prvu čakru. Sednite uspravno, duboko udahnite kroz nos i s izdahom neka se oglasi glas ”u”. Tu vežbu izvodite oko 5 minuta.

Eterična ulja
Karanfilić, ruzmarin i čempres podsitiču prvu čakru.
Neka 3 do 4 kapi na dan ispari na mirisnoj svetiljci.

Drago kamenje
Odaberite intuitivno koji od sledećih minerala: rubin, hematit, crveni koral, crveni jaspis, granat, mačje oko (crveno tigrovo oko). Koristite ga za masažu dlana i neka njegova energija s dlana djeluje na prvu čakru, ili ga nosite na prstenu ili lančiću oko vrata.

Afirmacije
Više puta na dan ponavljajte jednu od sledećih rečenica (posebno pre spavanja). Govorite te informacije polako i opušteno najmanje deset puta;

  • sve više obraćam pažnju na potrebe svoga tela
  • sasvim svesno osećam svoje telo – kad stoji, sedi i leži
  • oslanjam se na snagu prirode i puštam da me zemlja nosi

Meditativno usklađivanje korenske čakre
Legnite na leđa i sklopite oči. Osetite kako vas zemlja nosi. Položite dlanove na donji deo tela, u području prepona. Pri udisaju vidite unutarnjim okom kako upijate životnu energiju. Duboko udahnite i neka energija struji ka vašoj korenskoj čakri. Predstavite sebi da u tom času iz vaših dlanova u donji deo tela struje crveni, topli zraci svetlosti. Zamišljajte to tokom najmanje sedam udaha i izdaha i na kraju dlanove opet položite na tlo. Još nekoliko minuta osećajte delovanje te meditacije.

Za otvaranje Korenske čakre napravite položaj prstiju da se dodiruju palace i kažiprst. Koncentrišite se na Korensku čakru u tačku izmedju genitalija i anusa. Proizvodite (pevaj) zvuk LAM.

Alternativna imena:
Tantra: Adhara, Brahma Padma, Bhumi Chakra, Chaturdala, Chatuhpatra, Muladhara, Mooladhara, Mula Chakra, Mula Padma
Vede: Adhara, Brahma, Muladhara, Mulakanda

 

prilagodila: Pustinjska ruža)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

One thought on “Prva- osnovna čakra (korenska čakra) Muladhara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *