Druga čakra – sakralna čakra (Swadhisthana)

Druga čakra – sakralna čakra (Swadhisthana)

Druga čakra – sakralna čakra (Swadhisthana)


To je polna čakra koja je naranđaste boje, a leži tik nad genitalijama nekoliko prstiju ispod pupka. Deluje pre svega na naš osećajni život. Povezana je sa polnim žlezdama, te utiče na reprodukcijski sastav i na naše delovanje, učenje i stvaranje.
– Boja je narančasta
– Mantra je VAM
– Element je voda Broj latica je 6 i simbolizuje vrline koje treba razviti na ovom nivou.
Druga čakra ukazuje na naš odnos prema telu, tj. način na koji to telo doživljavamo, odnos prema putenosti i životnim užicima. Polna čakra određuje i naš odnos prema polnosti, kvalitetu ljubavi prema partneru, pružanje i primanje telesnog, umnog i duhovnog zadovoljstva. Osim toga druga čakra deluje na količinu polne energije.

Ako je otvorena, čovek oseća svoju polnu snagu. Ako je blokirana, čovek je polno nemoćan i nezainteresovan. Kod žena se to manifestuje kao nemogućnost doživljavanja orgazma i primanja polnog užitka, kod muškaraca u preranoj ejakulaciji i smetnjama pri erekciji.

Blokada druge čakre izražava se i u teškoćama kod učenja i pamćenja, razdražljivosti, slaboj plodnosti, strahu od rađanja dece. Mogu se javiti i polne poteškoće, bol u karlici i kukovima, herpes i druge polne bolesti, problemi s bešikom, bolne i neuredne menstruacije, ciste na jajnicima, tumori ili rak na ženskim organima, a kod muškaraca impotencija ili problemi s prostatom.

Kako pokrenuti sakralnu čakru
Povežite se s elementom vode. Odlazite redovito na plivanje i uživajte u toplim kupkama.
Nosite narančaste odevne predmete i stan opremite narančastim materijalima i cvećem.

Pijte dovoljno tečnosti (najmanje dva litra na dan; vode ili prirodnih čajeva)
Samoglasnik ”o” podstiče drugu čakru. Sednite uspravno, duboko udahnite kroz nos i s izdahom neka se oglasi ”o”. Tu vežbu izvodite oko pet minuta na
Pođite na ples. Posebno ples u paru, poput tanga ili salse, ali i trbušni ples jer podstiče energiju sakralne čakre.
Slušajte orijentalnu muziku ili klasičnu (Bach i Vivaldi)
Šetajte pod mesečevom svetlošću, meditirajte uz muziku ”šum mora”

Eterična ulja
Sandalovina, mira, gorka naranča i papar aktiviraju drugu čakru. Neka 3 do 4 kapi na dan ispari na mirisnoj svetiljci ili ukapajte nekoliko kapi izmešanih s mlekom u toplu kupku.

Drago kamenje
Odaberite intuitivno jedan od sledećih minerala: tigrovo oko, zlatni topaz, crvenkasti turmalin, žad, hijacint, vatreni opal, koral, aventurin-sunčani kamen. Koristite ga za masažu dlana ili ga nosite na prstenu ili lančiću oko vrata.

Afirmacije
Više puta na dan ponavljajte jednu od sledećih rečenica (posebno pre spavanja). Govorite te informacije polako i opušteno najmanje deset puta;

  • spajam se sa stvaralačkom energijom
  • s ljubavlju prihvatam svoje telo i svoju pol
  • život je božanski dar u kojem smem i želim uživati

Meditativno usklađivanje sakralne čakre
Lezite na leđa i sklopite oči. Opustite sve mišiće svoga tela. Osetite svaki udah i izdah. Položite dlanove ispod pupka, na sredinu trbuha i osetite kako se on diže i spušta tokom disanja. Usredsredite se na to da pri udahu uvlačite ”pranu” te da ona pri izdahu struji kroz sakralnu čakru. Pri svakom udahu predstavite sebi kako iz vaših dlanova polazi narančasta energetska struja u donji deo tela. 

Zamislite najpre malu, isceljujuću energetsku kuglu od narančastog svetla, koja potom postaje sve veća i širi se celim telom. Zamišljajte to tokom najmanje sedam udaha i izdaha. Nakon toga stavite dlanove na pod i ostanite još neko vreme ležati kako biste osetili delovanje vježbe.

Stavite šake svojih ruku u krilo dlanovima okrenutim na gore . Leva ruka leži dole , tako da prsti leve ruke dodiruju odozdo prste desne ruke. Vrhovi palčeva obe ruke treba da se lagano dodiruju. Koncentrišite se na Sakralnu čakru na sakralnoj kosti. Proizvodite (pevajte) zvuk VAM.

Alternativna imena:
Tantra: Adhishthana, Bhima, Shatpatra, Skaddala Padma, Swadhishthana, Wari Chakra Vede: Medhra, Swadhishthana

 

prilagodila: Pustinjska ruža)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

One thought on “Druga čakra – sakralna čakra (Swadhisthana)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *