Ahat

AHAT

KAMEN MENTALNE RAVNOTEŽE

 Ahat pripada silikatnoj grupi minerala. To je varijacija kvarca koja pripada porodici kalcedona. Ahat se često seče u tanje ravni.

Ahat je raznolik svilenkastog sjaja, mnogobrojan, mnogoslojan, lako prepoznatljiv kamen. Može se naći u raznim bojama, od svih vrsta braon, plave, mlečno bele, bež, roza, sive, ljubičaste, žute, zelene, crvene, oranž. Delimično je providan i vrlo slikovit kamen, protkan trakama različitih boja koje su nastale rastom u kružnim šupljinama vulkanskih stena.

Ahat pomaže ljudima koji imaju problema sa praštanjem i u slučajevima kada je problem otpustiti gorčinu i očajanje pogotovo u odnosima sa drugim ljudima, porodici ili ljubavi. Nosite ahat ako se osećate sputani, pod pritiskom, zatvoreni i prigušeni u trenutnim dužnostima.

U drevnim vremenima sile četiri elementa su bile smatrane moćnim snagama univerzuma i u vezi sa tim je ahat bio kamen elementa Zemlje. Ukoliko imate u vidu teške pretstojeće bitke na porodičnom i poslovnom planu gde vam je potrebna snaga i hrabrost da budete iskreni pre svega sa sobom i istrajete na svom zacrtanom cilju, ahat je kamen za vas.

Uspostavlja harmoniju u organizmu, jača osjećaj sigurnosti, vraća samopoverenje, podiže svest, pobuđuje simpatije, jača autoritet. Kamen ima sposobnost da privlači odane prijatelje, da donosi sklad i mudrost onome, ko ga nosi.

Ahat uravnotežava suptilne energije. Kaže se da pomaže u zaštiti, pogotovo zaštiti dece. Nadodaje hrabrost i pojačava kreativnost kod učenika ili umetnika. Njegovo pojačavanje energije dolazi u talasima, tako da je koristan kada je potrebno prevazići neku situaciju.

Ahat pojačava fizičku brzinu, u trčanju, maratonu, atletici. Deluje na pluća, krvne sudove, limfni sistem, probavu, anoreksiju itd.

Poseduje lekovita svojstva. Za one, koji su na spiritualnom putu, ahat se nosi na solarnom pleksusu, a ima karakteristiku da štiti od negativnih zračenja drugih ljudi.

Ahat pojačava svoje sposobnosti ako se kombinuje sa akvamarinom.

Prazni se jednom nedeljno pod tekućom vodom oko 5 minuta, a puni se na suncu par sati.

ODREĐENE BOJE

Beli ahat služi za duhovni razvoj, polaže se na krunsku čakru.

Ljubičasti ahat koristi se za zaštitu majke i ploda. Olakšava porođaj. Leči matericu. Ljubičast ahat se koristi za stimulisanje saučešća i saosećanja sa drugima.

Ahat žute do braon boje leči želudac, pankreas, jetru. Stimuliše proces varenja.

Ahat plave čipke se koristi da potpomogne u indukovanju viših stanja svesnosti. Odličan je za grlenu čakru i komunikaciju. Vezuje se sa nadom, jedinstvom, optimizmom, pozitivnim mislima, glatkim energetskim tokovima, radosti i istinom.

 

Ahat roze pročišćuje emotivne smetnje, pomaže da oprostimo, prihvatimo ljubav. Drži se na srcu.

Ahat vatreni daje podršku, snagu i hrabrost, smiruje strahove i emocije. Pomaže da sve probleme sagledate i rešite na jedan miran i siguran način. Jako koristan za prevazilaženje teških životnih situacija. Koristi se za pojačavanje psihičkih talenata.

Za vatreni ahat se veruje da oko tela svog vlasnika pravi zaštitni štit, odbija svu negativnu ili bilo kako štetnu energiju i da je vraća izvoru iz kojeg je stigla. Ima jaku povezanost sa energijama zemlje. Odličan je ako se koristi pre meditacije jer navodi jaka osećanja opuštenosti. Upotrebljavali su ga šamani da bi podstakli vidovitost i da bi prizvali slike i sećanja sa drugih nivoa i iz drugih života.

U isceljenju se smatra da pojačava sve prirodne sposobnosti lečenja i radi sa cirkulatornim sistemom i nižim digestivnim sistemom. Stimuliše našu ličnu životnu energiju i povećava našu seksualnost. Povezan je sa drugom i trećom čakrom. Obezbeđuje jasnoću u vremenima promene. Leči nervni i endokrini sistem, poremećaj cirkulacije, pomaže u klimaksu (talasi topline), čisti energetske blokade.

Ahat iz Bocvane energizuje suptilna tela. Stimuliše istraživanje nepoznatog. Promoviše zaštitu, plodnost, senzualnost, strast, umetnički izražaj i emocionalnu utehu.

Botswana ahat još se naziva i “kamen promene” zbog toga što nam pomaže sve promeniti u pozitivnom smeru i čini to da su prelazi i promjene blage, a ne teške i bolne. Botswana ahat u džepu može pomoći da se vrlo jednostavno nosite sa svakodnevnim životnim promenama i izazovima.

Olakšanje kod depresije ili žalosti je drugo svojstvo botswana ahata. Pomaže da se usredsredimo na rešenja umesto na probleme i time povećava kreativnost. Povećava snagu intuicije i pronicljivosti. Pomaže u savladavanju zavisnosti i drugih destruktivnih nagonskih ponašanja kao i obuzdavanje emocionalnih problema. On je takođe kamen senzualnosti, putenosti. Koristan je za nervni sistem i oslobađa telo od toksina, pomaže zaceljenju slomljene kosti.

 

Zeleni ahat, mahovinasti ili Dendritski ahat se smatra da zbog svoje povezanosti sa prirodom mahovinasti ahat donosi osećanje širenja, slobode i prostora. Uvodi čoveka u harmoniju sa drugima i donosi obilje, uspeh i prosperitet. Pojačava samopoštovanje, pozitivne crte ličnosti i smanjuje nivo stresa. Povezuje se sa srčanom čakrom. To je kamen ljubavi i prijateljstva. U isceljivanju koristi se da pomogne u digestivnim i intestinalnim poremećajima. Osvežava dušu, služi kao protivupalno sredstvo, smanjuje otoke,reguliše šećer u krvi. Kao i svi ahati i mahovinasti ahat je zaštitnički kamen. Ovo je kamen procveta, prosperiteta i blagostanja, označava izobilje. Ovo je kamen moći koji su koristili Indijanci.

Zeleni ahat se ponekad naziva Kamenom Baštovana. Smatra se da stavljanje mahovinastog ahata u baštu donosi lepše, svetlije cveće, i povećava prinos.

 

prilagodila: Pustinjska ruža)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

One thought on “Ahat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *